Hej ti! Zaprati nas!
Pratite nas! Veoma smo društveni 😉
ESTRADAnje

ESTRADAnje

Za propast naše dece krivi smo mi: Poseban krug pakla za očeve koji balavcima od 18 godina kupe besna kola

Advertisement
Advertisement

ESTRADAnje

Published

on

Profesorka engleskog jezika Ljubinka Boba Nedić u stanju je da putem svog bloga opiše dušu ovog društva, prosečnu srpsku porodicu, ali i pojedinca.

Blog, pod naslovom “Pogledajmo se u ogledalo – još nas je”, govori o našoj djeci, o nama kao roditeljima, koji su nekako uspjeli u našem odgoju:

Da živimo u vremenu erozije svih vrijednosti – dobro je poznato.

Da bi to moglo dovesti do dalekosežnih posljedica moglo bi se nagađati.

Da će se to dogoditi tako brzo – pokušali smo ne razumjeti.

I uspeli smo.

Sada smo iznenađeni i ne iznenađeni.

Nevolja ne kuca na nečija vrata tamo, ali može kucati i na naša.

To je sasvim realna mogućnost.

Moj se grad probudio kad je nakon ekstaze na privatnoj zabavi umrla petnaestogodišnja djevojčica. Tražimo ozbiljniji rad tužilaštva i policije, pojačano obrazovanje djece i roditelja. Održane su dvije protestne šetnje, reagovale su općinske vlasti, dogovorile su se sa građanima, uradit će sve, oformili su radno tijelo, bla bla bla. Mislim, pozdravljam što nisu ignorirali akciju građana, ali staro je pravilo da, kad god nemate namjeru baviti se nečim ozbiljno, osnovati radno tijelo i reći da radite na ispravljanju problema. Primjetno je bilo povećano prisustvo policije, bilo je i nekih racija na prodajnim mjestima, jer kao što svi znamo – prodavač dođe pun narkotika u kafić i ide od stola do stola. Nije!

U međuvremenu, djeca i dalje prolaze pored kioska i, na naslovnim stranama, sramni izgovori dnevnog lista, uredno su upoređivali izvještaje o pjevačevom zdravstvenom stanju nakon nesreće, puni droga i alkohola, uz oduzetu vozačku dozvolu i ogromno ograničenje brzine. . Idol mladih. Kažu – lijepo pjeva i potpuno je cool. O REM-u koji se uda za Mitrovića i Marića – koji se oženi Vučićem – ludo je najmanje reći. Šarić je oslobođen svih optužbi jer je bio nepristojan i nije htio da donese pun rezervoar kokaina pred sud. Zakoni su blaži, poštenje u policiji više je gnjavaža nego obustavljena hapšenja ili izričito puštanje uhapšenih, pravosuđe čak i nije vrijedno groznice! Valovi, strahovi, korupcija, pretnje, talasi, strahovi – i sve u krug.

 

Organizovana po školama, ova predavanja o šteti i ovisnosti o drogama nisu da nisu. Trenutno imam 180 učenika i teško da bi iko od njih, na pitanje da li je lijek štetan, rekao ne. Prolaze ta predavanja potpuno nezainteresirana, jer im po deseti put netko objašnjava šta maše i puši, što njuše, šta se ubrizgava u venu, kako se osjećate i koliko brzo možete patiti. Ne postoje inovativni pristupi. Samo papirnati zapisi pokazuju da su predavanja održana. Nema rezultata. U stvari, ima ih mnogo i toliko su pogubni da čak i ova letargična nacija počinje shvaćati da se od države i njihovih institucija ne događa puno.

Neće zaštititi našu djecu.

A ko će?

Ko imaju djecu od svijeta i starosti?

Porodice.

Roditelji.

Deset praznih mjesta, pa pregovarajmo.

Eto, tu počinju nevolje.

Analog za roditelje, digitalni za djecu.

Mislim da dugo nije bilo tako teško za roditeljstvo i siguran sam da roditelji nikada nisu imali toliko nepoznanica. Nikada djetinjstvo roditelja (kao jedino iskustveno znanje o odrastanju koje roditelj može imati) nije toliko različito od djetetovog.

Naravno, današnji roditelji vole svoju djecu koliko i svi prije njih, da im žele sve najbolje, da su njihove namjere neupitne, njihova posvećenost i trud su veliki, ali nešto još uvijek ne uspije. Neki će se pozivati ​​na moderne zakone koji roditeljima oduzimaju autoritet, ali siguran sam da ni oni sami neće u potpunosti povjerovati u to. Zabranjeno je tući dijete. Da. A to vam oduzima autoritet? Stvarno? Dijete roditelja poštovalo i slušalo ga zbog prebijanja? Neće biti. Premladavanja su izraz nemoći roditelja i pokazatelj broja propuštenih prilika za rad i obrazovanje njihovog deteta. To nije ono što roditelj želi čuti. To je teško pomiriti, ali ne umanjuje istinitost tvrdnje.

Dijete se odgaja od starosti djeteta, od zagrljaja i reagiranja na nerazuman plač, od „ovaj neće jesti ništa osim pomfrit“, od bacanja na pod, bacanja igračaka, lomljenja igračaka u gnjevu, razmažene histerije u trgovini, udaranja i ugrizavanja roditelja. bake, ćebad, pokrivala za glavu do minus deset – sve do trećeg ili četvrtog rođendana, jer je kasno. Odgajan je kad mu ne dozvoljavaju da ostavi igračke razbacane po podu u dobi od četiri godine, kada mu je dozvoljeno da krpa prašinu u rukama kobajagija u petoj godini, kada mu je dozvoljeno da tijesto mijesi kao majicu, da ga odmah stavi na sušilicu dovoljno visoko, nešto što se nakon pranja posuđa ne može lako pokvariti …

On definitivno nije obrazovan kada mu s godinu dana (čak i manje!) Ubaciš telefon u njega kako bi gledao Pep Pig-a i ostao miran. Pri tome kupujete sebi mir i zanemarite dijete. Ni vi to ne želite čuti, znam.

Današnji roditelj više se uplaši kad dijete kaže da mu je dosadno nego kad ima temperaturu od 40 stepeni. Trčite da biste mu izveli zvijezde s neba kako se dijete slučajno ne bi dosadilo i ne zna da nema kreativnosti bez „dosadno mi je“, nema snalažljivosti, nema ideja, rješavanja problema, neovisnosti … I evo dolazi univerzalni terminator dječije dosade – mobilni telefon ili tablete. Dijete i dalje poput bubica, okviri lete, pikseli su ludi, oko vidi više nego što mozak može procesuirati. Od svega toga roditelj vidi samo da djetetu više nije dosadno, a ni roditelju nije dosadno. Blažena idila. Za nekoliko godina roditelj će se pretvoriti u taksi službu, vodeći dijete na treninge, probe, učenice ovo i ono, a bit će ponosan na sebe jer su ga mrtvi umorni ipak uspjeli odvesti svuda na vrijeme, jer radi dodatne poslove da uspeo je da mu plati sve aktivnosti i pokupi sve rekvizite.

Nije roditelj kriv, i zaista zakon nije kriv.

Roditelju niko nije rekao da je vrijedno provesti sat vremena s djetetom u šumi i pustiti ga da visi među drvećem, visi sa grane, skače i prevrće se ili provodi sat vremena razgovarajući s djetetom, odgovarajući na njegova pitanja, strpljivo objašnjavanje šta je dobro, a šta nije, zašto to može, a što ne može. Znam da je roditelj umoran. Ali on je i dalje roditelj. Nitko drugi ne može čovjeka napraviti od tog djeteta. Ko je umornija od majke bebe koja mjesecima nije spavala, nema dvije misli u glavi da sastavi umor, a opet sutra se hrani i oblači, kupa i spava. To ulazi u radni vek. Ako ste dijete, morate biti roditelj čak i kada ste umorni, nervozni i raspoloženi. Ne možete isključiti dete na dugme. Ili možeš? Na tipkama telefona i tableta.

Majke koje svoje kćeri šalju u vrtić sa razmaženim noktima i ružičastim ružem za usne treba smisliti poseban krug pakla, ali i za one koje kćeri daju 15 godina, solarijume, nokte i svilene trepavice. Za očeve koji kupe ljuti automobil u dobi od 18 godina treba razmisliti o ozbiljnoj kazni.

Zašto?

Jer vaše postupke direktno povećava šansu da vaša kćer sutra na Instagramu bude napola gola, stražnjica i grudi izbačeni, dok joj je jedini smisao života da dobije što više pratilaca, što više komentara, koliko „lijepa, najljepša si“. A za to vrijeme provjeravaš njezin Facebook račun i zadovoljan si što nema ni dvjesto prijatelja i svu dobru djecu njezinih godina, i osjećaš se dobro kad možeš malo kontrolirati i vidjeti da joj je zaista lijepo, ništa ne objavljuje. Krenite na Instagram! Vaša djeca su tu, a njihov Facebook profil namijenjen je vama. Za to vrijeme, sinovi će se slikati s tuđim puškama, pored boce skupog viskija, naslonjene na tuđe skupe automobile, a oni će biti glavni, i bit će moćni, a svi će vidjeti da su oni opasni momci – i nećete imati pojma.

Dileri će imati.
Primijetit će da vaša djeca imaju novca, da se vole dokazati na tako površne i pogrešne načine u društvu, da im je najvažnija virtualna popularnost, a iz iskustva će znati da će se takva djeca lakše odlučivati ​​na nove načine dokazivanja da će im biti teško u društvu NE, jer ne mogu podnijeti odbacivanje, jer odbijanje dovodi do nepopularnosti, i to može napraviti podsmijeh na društvenim mrežama, što je danas jedina noćna mora. Pogotovo ako su kroz tako “naporan” rad uspjeli doći do velikog broja pratilaca.

A onda prelazimo na drugu novinu.

Kad odrastete, narkoman bi prvo preuzeo spoj. Netko bi ostao na njemu, a vi vjerojatno znate neke koji “pušu” 20-30 godina, još uvijek žive, možda malo usporavaju, zamagljuju, ali eto ih – mnogi imaju posla i obitelji. Neki bi se s vremenom prebacili na heroin i zatim se polako razgrađivali tijekom godina, na kraju pateći od predoziranja, neodgovarajućeg kvaliteta lijeka ili nekih sekundarnih zdravstvenih problema izazvanih drogom. A znate da se ne događa sve odjednom, da su ih uvijek primjećivali kao ovisnike o drogama, da je proces bio spor, da je moglo biti prostora za reakciju.

Danas će dijete u gradu, u kafićima, na zabavama, koncertima pojesti jednu pilulu sintetičke droge, a rulet će se vrtjeti. Netko će preživjeti i neko će umrijeti od te jedne tablete. Bez predoziranja, bez istorija lijekova. Samo je nepoznat sastav sintetičke droge i nepredvidive reakcije tijela. Jer se dijete smrtno boji odbijanja i ne smije reći NE. Jer ga cijelog života koristim da prihvatim, odobravam, aplaudiram svakome, čak i najmanjim trudom i uspjehom, da ispunim sve želje, i to odmah, na neodgovornost, neovisnost. To dijete je čitav život zaštićeno od dosade, od “ne može”, od “vidjećemo, možda već sljedećeg mjeseca”, od “nije vrijeme da to učinite”, od “popravite svoj krevet, stavite svoje stvari u sredinu sobe”. To je dijete odraslo ne znajući šta znači čekati da se želja ispuni, ne znajući za neispunjenu želju. Sve je moralo ići kako treba i onako kako želi, jer ste dobar i posvećen roditelj i svoje dijete ste spremni da uzmete zvijezde s neba.

 

Ako ste sada uvređeni, nema problema.

Ne smeta mi.

Ali pretresite stvari, ljudi, dok nije kasno.

Učite svoju djecu od malih nogu, postavljajte pravila, budite dosljedni i uporni, nemojte da to pravilo ovisi o vašem raspoloženju, dajte djetetu da čeka ispunjenje neke normalne želje, naučite ga da ga voli i kad kažete “ne može”. izolirajte ga, ne štiteći ga od neuspjeha, ne bojte se njegove dosade, ne bježite od njegovih pitanja, ne prerežite vene preko suza, kaznite neželjeno ponašanje, postavite primjer, ne samo riječima, ne šaljite ga u školu s nenormalnim džeparcem, ne kupite mu pametne telefone od najmanje dvanaest godina, ograničite mu vrijeme kod kuće za računarom, pratite šta radi na njemu, ograničite pristup web lokacijama i aplikacijama koje ne želite koristiti, neka se plaši nečega, budite ponekad tužni, budite nezadovoljan nekim tvojim odlukama.

I sve ako je vaše dijete malo.

Ako je već tinejdžer, obavjestite ga o svim slučajevima zloupotrebe droga, prebrze vožnje, koliko god užasno.

A ako već nemate autoritet sa tinejdžerom, neka vam Bog pomogne. Bojim se da je prekasno i nadam se da će ga sreća pratiti u životu.

Osvrnite se na svoja najranija sjećanja kao dijete i pogledajte život koji imate sada. Ako imate sreće, vjerovatno ste uvijek imali tu osobu koja je bila s vama od početka; neko ko nikad nije napustio tvoju stranu i ostat će ti tu do kraja života.

 

Ko je ovo? To je tvoja majka. Bila je uvijek s tobom, čak i kad si bio nervozan i drsko. I ona će biti tu za vas dok pokušate izliječiti srce za razbijanje. Mama ti je bila prva najbolja prijateljica. Uvek te je ismijavala kad si bio klinac i igrao se s tobom.

 

Oduvek je težila tome da postane ljudsko biće koje bi na kraju moglo ostaviti nekog traga u ovom svetu. Uvijek je pomno gledala sitnice o odgajanju tebe kako bi mogla imati život kakav je mogla sanjati još kao dijete. Uvijek je težila da bude svjesna vašeg života, jer vam je najveći obožavatelj i uvijek želi biti tu za vas u slučaju da vam ikad zatreba savjet.

Imate li još prijatelja koji su sposobni učiniti isto? Sve što vaša mama ikada želi u životu je da vas zaštiti od svake štete koja bi vam se mogla dogoditi. Ona je definitivna definicija bezuslovne ljubavi. Svidjet će ti se bez obzira na to kako se prema njoj ophodiš. Gdje biste drugo pronašli osobu koja bi dosljedno postavljala vaše potrebe iznad vaših?

Ovo je tvoja mama. Ovo je samo nekoliko razloga zbog kojih je najbolja prijateljica ikad. Uvek će vas kontaktirati bez obzira na sve. Kada imate majku, znate da ćete uvijek imati nekoga na svojoj strani, čak i kada znate da niste u pravu. Uvijek je brine kako vam ide život i kako će se ispostaviti.

Nikada nećete naći drugu osobu uloženu u život kao svoju majku. Uvek će se pobrinuti za sve što vam se dogodi. Uvek razmišlja o stvarima koje će vam možda trebati čak i kada o njima sami ne razmišljate. Osigurava da imate jaknu kad god izađete i ona zna da je hladno. Osigurava da ne zaboravite svoj kišobran u slučaju da pada kiša. Osigurava da se uvijek dobro nahranite. I mnoge druge stvari.

Daće sve od sebe da vas razumije iako ste praktički iz drugog svijeta. Ona je žena druge generacije, ali to je neće zaustaviti da vas pokuša najbolje razumjeti. Oni će stalno vjerovati da niste krivi dok se ne dokaže suprotno.

Ona je vrsta žene koja bi vjerovala da nikada nećete učiniti nešto pogrešno. Uvijek će vjerovati da ste dostojanstvena i principijelna osoba. Oni će uložiti sebe u vaš uspjeh bez ikakvih očekivanja od nagrade ili priznanja. Samo želi da budeš tamo gdje trebaš biti u životu.

Ona samo želi da budete srećni, jer ona je vaša sreća i njena sreća. Ako trebate da sklonite svoj put da biste se osjećali posebno. Nećete biti kao svi u njenim očima. Uvijek ćete biti njena posebna osoba na svijetu. I učinit će sve da to osjetite.

Nastavi da čitaš...

Da li bi mala djeca trebala ići uveče s roditeljima u kafić? Mišljenja su podeljena.

Meštanin Emilija Milojević doživeo je neprijatnost pre dve večeri taksistu koji ju je navodno vređao i potom izbacio iz vozila dok joj je dvogodišnja ćerka sedela u krilu. Međutim, komentari naših čitatelja uopće se nisu bavili čitavim incidentom, već činjenicom da se u 21 sat odvezla u kafić na piće sa prijateljicom i kćerkom.

Glavni komentari bili su: “Šta će dijete od 2 godine raditi u večernjim satima u kafiću?” Kontaktirali smo dječjeg alergologa i pulmologa prof. Dr Branimir Nestorović, koji je konačno razriješio mit – mora li dvogodišnje dijete biti u krevetu do 21 sat? – Ne mora spavati u devet, ali ne mora u kafić.

Tu puši, zna kako puštati muziku. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je buka jedan od najgorih faktora stresa upravo zbog zagađenja zraka. Zbog toga buka u kafićima i pušenje narušavaju ritam djeteta – kaže dr Nestorović u intervjuu za Telegraph, dodajući kako je vrijeme u kojem će dijete ležati krajnje individualno.

Moja kćerka nije htjela ležati do 12, pa nikome ništa. Nije bilo načina da je natjera da legne. Važno je samo da malo dijete ima neki ritam. I u našim komentarima bilo je onih koji su se složili sa ovim stavom, tako da nisu shvatili nepotrebne napade na mladu majku.

Djeca neće ići spavati. Postoji neka psihoanalitička teorija koja kaže da se djeca plaše spavanja. Pa vole da imaju svetlo. Uostalom, ritam je važan – da se dijete na kraju dana okupa, posuši, popije toplo mlijeko, a zatim se ušunja i zaspi.

Međutim, dr Nestorović tvrdi da djetetu od dvije godine nije mjesto u kafiću, zbog uslova, zbog poremećaja ritma bebe. – Nakon toga će zaspati, bez sumnje, ali sutra će biti nervozno. Ne baš fiziološki –

Nastavi da čitaš...

Maska kvasca u stanju je da na čudesan način transformiše kožu vašeg lica. Zasluženo ga možemo nazvati pomlađujućim, a sve zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, B i PP u kvascima.

Ovi vitamini u kombinaciji sa drugim supstancama (aminokiselinama, enzimima i mineralima) ne samo da čine kožu glatkom i ravnomjernom, već daju koži fini baršunasti izgled.

Ovaj proizvod možete pronaći u bilo kojoj trgovini, a što je najvažnije, svježi se kvas koristi za pripremu maski, suh – nije pogodan. Nudimo nekoliko recepata za maske za lice koji će pomoći ne samo očuvanju mladosti i ljepote, već će biti stalni pratitelj u njezi vaše kože.

Maske za kvas za lice. priprema:

PHOTO: profimedia

1. Maska sa kvascem za čišćenje lica.

Najjednostavnija, ali vrlo učinkovita maska za čišćenje lica od prištića i mitesera priprema se na sljedeći način: potrebno je otopiti malu količinu kvasca u toploj vodi da biste dobili homogenu smjesu. Odmah se nanosi na očišćeno lice i ostavlja na njemu dok se potpuno ne osuši. Operite hladnom vodom.

2. Hranjiva maska za kvas za suhu kožu lica

1 kašika meda, 1 kašika brašna dobro izmiješana sa 20 grama kvasca. Rastopite toplim prokuhanim mlijekom do jednolične homogene smjese i nanesite na lice 20 minuta. Operite masku toplom vodom.

3. Maska za kvas za masnu kožu lica.

Za ovu će masku biti potreban kefir (ili jogurt) i 20 grama kvasca. Masku razblažite do konzistencije rijetke kisele pavlake i nanesite na čisto lice. Nakon otprilike 20 minuta, maska će se osušiti. Operite lice toplom vodom.

4. Maska kvasca za normalnu kožu lica.

Pomiješajte 30 g kvasca s 2 žlice toplog kuhanog mlijeka. Nanesite na čisto lice na 15 minuta, isperite toplom vodom.

5. Maska za izbjeljivanje kvasca

Ova maska ne samo da izbjeljuje kožu, već je i hrani. Treba uzeti 20 grama kvasca i pomiješati sa 2 kašike limunovog soka. Možete koristiti i sok od grejpa ili crvene ribizle. Nakon toga, kad smo promešali masku, stavite tavu sa njom u drugu posudu sa vrućom vodom na 2-3 minuta. Nanesite masku na lice i vrat na 20 minuta. Masku treba isprati toplom vodom, a potom hidratantnom kremom.

Ne treba pretjerivati s maskama. Maska sa kvascem savršeno je rješenje za vaše lice ako je koristite 1-2 puta sedmično.

Kvasac je odličan ne samo za njegu lica, već i za kosu, za koju su mnogi od vas vjerovali da je koristite kao lijek za ispadanje kose i za brži rast.

Nastavi da čitaš...

Potrebna su vam samo tri jeftina i lako dostupna sastojka, koja vjerojatno već imate u svom domu.

 

Jeste li znali da postoje domaći kolačići koji se pripremaju tako lako, od vrlo pristupačnih i jeftinih sastojaka (samo 3!), A koji vam jačaju imunitet ?!

Jedite ih dok su tople, jednu po jednu, i bićete spremni za sezonu prehlade i virusa!

Sastojci: 1 kašika timijana u prahu, 3 kašike brašna, malo mlake vode.

 

Priprema: Pomiješajte brašno i timijan, pa dodajte dovoljno mlake vode da gustin zamijesite. Oblikujte kolačiće po vašem ukusu i pecite u rerni 10-12 minuta na 180 stepeni. Povećajte ili smanjite količinu sastojaka po želji ili potrebi.

Oni koji su ga isprobali kažu da to ne samo da jača imunološki sustav već vam pomaže i da brže ozdravite ako ste već postali bolesni.

Naravno, slanutak je u ljekovitoj moći timijana, o čemu možete pročitati OVDJE, a kolačići su odličan način da svoju djecu pojedete zdravim slatkišima i pojačate imunitet.

Nastavi da čitaš...

MoŽda vam se svidi...